Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών

Δήμευση περιουσιών επίορκων πολιτικών

Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και επιτακτικά ζητούν πράξεις από τον πολιτικό κόσμο που να δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα και είναι έτοιμοι να συμβάλουν ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες με τον βομβαρδισμό τροπολογιών, που ορισμένες σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση συντεχνιών και μικροσυμφερόντων, η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου υπέστη νέο πλήγμα.


Ίσως τα όσα μέχρι σήμερα ακούγονταν ως πράξεις που θα βοηθούσαν, όπως για παράδειγμα ημείωση του αριθμού των Βουλευτών να μην είναι αρκετές, γιατί στο διάστημα που διαρκεί η κρίση, οι πολιτικοί έκαναν λιγότερα από αυτά που ζητούσαν οι πολίτες. Γι΄αυτό και ο κόσμος θεωρεί πως μόνο αυτός κάνει θυσίες και οι Βουλευτές εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.


Σήμερα λοιπόν, η μόνη διέξοδος και μία από τις λιγοστές πλέον επιλογές που υπάρχουν ώστε να αποκτήσει ξανά ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς, είναι να υπάρξει ΔιοικητικόςΚαταλογισμός των ζημιών. Το θέλουν οι πολίτες και πρέπει να γίνει. Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν για την κατάντια της χώρας και για την καταστροφή του παραγωγικού της ιστού.


Είναι γνωστό σε όλους πως ισχύει σήμερα ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών που στην πράξη εμποδίζει την ποινική καταδίκη των υπευθύνων πολιτικών προσώπων για πράξεις ή παραλείψεις που ζημίωσαν τον τόπο.

Στο Ποινικό Δίκαιο ισχύει η Αρχή ότι επιβάλλεται η ελαφρότερη ποινή που καθορίζεται από τους διάφορους νόμους που έχουν ψηφισθεί από την τέλεση της πράξης μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου. Έτσι ακόμα και εάν αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το Δημόσιο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν ποινή σε ποινικά Δικαστήρια.


Προκειμένου όμως οι υπαίτιοι Υπουργοί να πληρώσουν για τις ζημιές που προκάλεσαν με την κινητή και ακίνητη περιουσία τους προτείνω να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν Διοικητικός Καταλογισμός των ζημιών με το ισόποσο ποσό που ζημιώθηκε το Κράτος και δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπεύθυνου πολιτικού προσώπου.


Η άποψή μου στηρίζεται στην αστική ζημιά του Δημοσίου, Άρθρο 105 του εισηγητικού νόμου όπως ισχύει υπέρ των ιδιωτών. Δηλαδή όπως όταν ζημιωθεί ο ιδιώτης και ευθύνεται το Δημόσιο και υποχρεούται το Δημόσιο σε αποζημίωση, έτσι να ισχύει και αντίστροφα από πράξει ή/και παραλείψεις των υπουργών να ευθύνονται οι υπουργοί και να αποζημιώνουν το κράτος δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.


Με αυτόν τον τρόπο επιτέλους θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για όλες τις μέχρι τώρα ανομίες. Πρέπει να το θέλουμε όλοι, πρέπει να το θέλουν και οι νέοι βουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές και να το κάνουν πράξη. Είναι απαραίτητο προκειμένου να πάει μπροστά η χώρα, είναι απαραίτητο προκειμένου να μπει τέλος στη ρουσφετολογία, στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και στο όφελος των λίγων ζημιώνοντας τους πολλούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου