Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι ανέξοδες αλλά ανεφάρμοστες προτάσεις των λαϊκιστών



Παλιά και νέα πολιτικά σχήματα, εμφανίζονται με προτάσεις για έξοδο από την κρίση, οι οποίες με ιδιαίτερη ευκολία "υπόσχονται" επιδόματα, αυξήσεις στις συντάξεις, δουλειές και γενικότερα  μέρα που θα δώσουν εισόδημα στους πολίτες, που αυτήν την περίοδο αγωνιούν για το αύριο. Άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί προτείνουν ανεφάρμοστα μέτρα όπως για παράδειγμα δανεισμό με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και γνωρίζουν καλά ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Άλλοι υπόσχονται εγγραφή στις απαιτήσεις των γερμανικών αποζημιώνουν και αξιώνουν αξιολόγηση ΑΑΑ, εξέλιξη που θα τερμάτιζε τα προβλήματα. Υπόσχονται δηλαδή να αυξήσουμε τις απαιτήσεις της χώρας, ενώ γνωρίζουν πως και αυτά τα χρήματα που χρωστούν στο δημόσιο απλοί πολίτες και επιχειρηματίες είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Τα αποτελέσματα των συλλήψεων όσων χρωστούν στο δημόσιο δείχνουν πως εισπράττεται ένα τρομακτικά μικρό ποσοστό των βεβαιωμένων οφειλών. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα ευαίσθητο θέμα που πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή και σε καμία περίπτωση για ψηφοθηρικούς λόγους.

΄Κόμματα όπως ο "ΣΥΡΙΖΑ", ή οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις που όμως αν κληθούν στην πράξη να τις υλοποιήσουν θα δουν πως είναι ανεφάρμοστες ή πως δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να υλοποιηθούν. Αν και μιλούν πολλοί για ανάπτυξη κανείς δεν παρουσιάζει προτάσεις δοκιμασμένες που πραγματικά αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα που έχουν όφελος και προσθέτουν στο ΑΕΠ. Μόνο έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες ανέργους να βρουν εργασία και στους συνταξιούχους μία καλύτερη σύνταξη. Πρέπει πρώτα να υποσχεθούν όλοι ότι θα δημιουργήσουν περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις, θα δώσουν τέλος στην αναξιοπιστία της χώρας, θα δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα και θα λάβουν μέτρα ανάπτυξης. Μοναδικός δρόμος αυτήν την περίοδο της ανέχειας, είναι η μετατροπή της χώρας σε χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στο www.alexantrosmoraitakis.gr. Χωρίς ανάπτυξη κάθε υπόσχεση παροχών είναι ανεφάρμοστη.
Ο κόσμος δεν πρέπει στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσει με βάση τα όσα του υπόσχονται. Πρέπει να ρωτάει συνέχεια που θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις. Το πάθημα του συνθήματος του ΠΑΣΟΚ "λεφτά υπάρχουν" πρέπει να γίνει μάθημα στους πολίτες και να καταψηφίσουν υποσχέσεις χωρίς εγγυήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Αλέξανδρε,

    το σίγουρο είναι ότι :

    1 δεν μπορούμε να αντέξουμε 250 + δις ευρώ χρεος. είναι μαθηματικά και χρηματοοικονομικά αδύνατο να επανέλθουμε.

    2 ένα τεράστειο μέρος του χρέους (είναι από τα 130 δις και πάνω που λέει ο Καμμένος) είναι τοκογλιφικά επιτόκια , ή τέλος πάντων επιτόκια υπερκέρδους για τους δανειστές μας.

    Πόσο μπορούμε να κόψουμε από τους επιπλέον τόκους ?

    3 Μπορούμε να δεχθούμε το γεγονός ότι η γερμανία δανίζεται με ένα χ επιτόκιο, βάζει καπέλο και μετά μας δανίζει βγάζοντας κέρδη ?

    Δηλαδή είμαστε συνεταίροι σε μια δουλειά, εσύ έχεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση και λες οκ Θανάση, βρήκα κεφαλαιο κίνησης με 8% (για σένα κοστίζει 6% διότι έχεις κολάτεραλ) δέχεσαι ? πως θα χαρακτήριζες ένα τέτοιο συνεταίρο ? δε θα έλεγες ότι σε εκμεταλεύεται (αν όχι σε κλέβει) .

    Γιατί λοιπόν να συμφέρει στη Γερμανία να ορθοποδίσουμε από την σιγμή που έτσι όπως μας έχει από κάτω επωφελείται κέρδη και δανείζοντας μας ενισχύει την δική της οικονομία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή