Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Νέα Αναπτυξιακή πορεία


Νέα Αναπτυξιακή πορεία


Συγκριμένες προτάσεις για μια νέα υλοποιήσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας προτείνει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
Με τριαντάχρονη εμπειρία παρεμβάσεων στα οικονομικά δρώμενα της χώρας ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NUNTIUS Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ μίλησε στο δημοσιογράφο της «Ν» Μάνο Βούλγαρη απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:


Πολλοί μπήκαν στη Βουλή για να βοηθήσουν. Σχεδόν πάντα προεκλογικά ακούγαμε «παχιά» λόγια. Εσείς γιατί να είστε διαφορετικός κ. Μωραϊτάκη; Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος σε μία περίοδο που το πολιτικό σύστημα συνολικά λοιδορείται;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θέλω να γίνω. Βλέπω όμως πως αν όλοι όσοι έχουμε κάποιες γνώσεις γύρω από τα δημοσιονομικά δεν βοηθήσουμε, θα έρθουν χειρότερες μέρες. Έχω προτάσεις ανάπτυξης και όραμα για τη χώρα. Δεν πάει άλλο. Χάσαμε πολλά χρόνια και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Δεν φτάνει όμως να βάλουμε κάποιους να τρέχουν. Πρέπει να έχουν γνώσεις. Δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να έχει πάλι βουλευτές που δεν διάβασαν το μνημόνιο, που δεν ξέρουν τι είναι CDS, spreads, ΑΕΠ, έλλειμμα , ομόλογα, FOREX, αγορές, κτλ.

Βέβαια κατανοώ την οργή του κόσμου απέναντι στους πολιτικούς συνολικά. Ακούστε όμως. Είμαι και εγώ διπλά οργισμένος γιατί στο παρελθόν προσπάθησα στους αδρανούντες υπουργούς να επισημάνω τα προβλήματα. Και να ξέρετε, δεν δίστασα να τα βάλω με ισχυρούς και με πολιτικούς.

Στις εκλογές κυριαρχεί το θέμα της ανάπτυξης της χώρας. Με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δημοσιονομικό κόστος;

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η φορολογική απαλλαγή για τα διεθνή εισοδήματα μόνο γι αλλοδαπούς και επαναπατριζόμενους Έλληνες που έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για κατ’ ελάχιστον 186 ημέρες το χρόνο με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκατ. ευρώ ή αγορά ακινήτου, αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η διαβούλευση με εφοπλιστές με εφοπλιστές, προκειμένου με αμοιβαίο επωφελές κοινωνικό συμβόλαιο να προστεθούν εργασίες τους στη χώρα μας (όπως σε διαιτησίες, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, προσλήψεις προσωπικού σε ξηρά και θάλασσα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.α.) είναι μια άλλη πρόταση.
Ακόμα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση συμφωνίας αποφυγής φορολόγησης της Ελλάδας με ξένες χώρες, ώστε ελληνικές εξωστρεφείς εταιρίες να δημιουργούνται από Έλληνες και Ευρωπαίους.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα, αντί για τέταρτη που είναι τώρα, η εξασφάλιση των κεφαλαίων επενδυτών/ασφαλισμένων σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιριών.

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση χωρίς ανεργία, κουρέματα μισθών και συντάξεων/ομολόγων, καθώς και επιβολής νέων φόρων;

Πιστεύω ότι για να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση χωρίς τις παραπάνω παρενέργειες θα πρέπει να γίνουν σε γενικές γραμμές, οι ακόλουθες ενέργειες: Να υιοθετηθούν μέτρα, που θα φέρουν ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομικό κόστος και μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας (χρηματοοικονομικό, ναυτιλιακό, εμπορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, logistics, ιατρικό, κλπ.)
Επίσης, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και περιστολή των δαπανών με επιστημονικά οργανωμένο τρόπο σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία.
Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία.
Να εξασφαλισθεί άμεση ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κατάλληλης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επίσης, να γίνει αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όπως έχει συμφωνηθεί με την εθνική συμμετοχή να είναι μόνο 5%, η οποία και μπορεί να δοθεί με δόσεις και στο τέλος.
Επίσης, να υλοποιηθεί η συνεργασία με τους φορείς της αγοράς όπως Επιμελητήρια, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και επιχειρηματικές ενώσεις, οι οποίοι έχουν αξιόλογες πρακτικές προτάσεις, που όμως δεν έχουν τύχει σοβαρής αξιοποίησης.
Επιπλέον, να γίνει η παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και δέσμευση όλων των κομμάτων για την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου