Ο υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης πιστοποιημένος αναλυτής αγορών, σύμβουλος επενδύσεων και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Νuntius ΑΧΕΠΕΥ, μιλάει για συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, τι τον οδήγησε στο να είναι υποψήφιος και πως μπορεί να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία από τις αγορές στην βελτίωση των δημοσιονομικών χωρίς επιπλέον φόρους.
Κύριε Μωραϊτάκη, θα είστε ένας ακόμα υποψήφιος, ο οποίος μιλάει για μέτρα ανάπτυξης, όπως θα μου επιτρέψετε να πως μιλάνε πλέον όλοι και τα πολιτικά κόμματα, αλλά τόσο καιρό δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο ανάπτυξη. Πάρθηκαν μόνο μέτρα φοροεισπρακτικά που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Είναι αλήθεια αυτό που λέτε και δυστυχώς από τη θέση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, φωνάζω χρόνια και ζητώ να παρθούν μέτρα ανάπτυξης. Να μπει τέλος στις συντεχνίες και τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων. Πολλοί υπουργοί άκουσαν και επιδοκίμασαν. Κανείς όμως δεν υλοποίησε τις συγκεκριμένες προτάσεις που εμείς κάναμε. Ίσως να μην γνώριζαν τα θέματα, ίσως να μην μπορούσαν να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος. Έχω αγανακτήσει με όλα αυτά που παρακολουθώ καθημερινά.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν σήμερα μέλη στο ελληνικό κοινοβούλιο που δεν γνωρίζουν τα θέματα, που δεν μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, που δεν έχουν προτάσεις ανάπτυξης, που δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με τους εταίρους μας. Είναι δηλαδή πρόταση ανάπτυξης η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από μόνη της; Νομίζετε πως θα έρθουν επενδύσεις επειδή θα μειώσουμε τη φορολογία; Δεν υπάρχουν άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία και χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία; Υπάρχουν, άρα δεν θα έρθουν σε μας. Είναι πρόταση ανάπτυξης η μεγαλύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ αν δεν έρθουν ξένοι να επενδύσουν και να ξοδέψουν στην χώρα μας; Αν δεν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης δεν πρόκειται να μην πάρουμε μέτρα φοροεισπρακτικά. Πολλά από αυτά που λένε πολιτικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ είναι γενικόλογα και δεν πρόκειται ακόμα και να εφαρμοστούν να φέρουν ανάπτυξη. Αυτοί έμαθαν να αναπτύσσουν τη χώρα μόνο με δανεικά. Εγώ προτείνω άλλο τρόπο ανάπτυξης.
Γιατί πιστεύετε, ότι εσείς μπορείτε να αλλάξετε κάτι που εδώ και πολλά χρόνια δεν άλλαξαν τόσοι και τόσοι βουλευτές που πέρασαν από τα έδρανα της Βουλής;
Έχω συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, του έχω αναλύσει τις προτάσεις μου και έχει δείξει ενδιαφέρον. Πάνω απ΄όλα όμως βλέπω ότι τις έχει κατανοήσει. Σας ξαναλέω ότι με πολιτικούς που είχα συνομιλίες στο παρελθόν έβλεπα ότι δεν γνώριζαν τα θέματα. Ο Αντώνης Σαμαράς τα γνωρίζει και πιστεύω πως μπορεί να συμβάλει ώστε να υιοθετηθούν οι προτάσεις ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος και η χώρα να αλλάξει και να μετατραπεί σε ένα κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Για μένα δεν είναι θέμα ποιος θα τα κάνει, αλλά να γίνουν. Και για να γίνουν χρειάζεται στο επόμενο κοινοβούλιο να υπάρχουν βουλευτές με γνώσεις γιατί τα δύσκολα δεν τα έχουμε περάσει. Γι΄ αυτό ο κόσμος πρέπει να επιλέξει βάσει βιογραφικών ποιους θα ψηφίσει.
Πείτε μου τις προτάσεις σας
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από τα κόμματα και απεξάρτηση από ό,τι μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα κάτωθι:
1. Προσελκύουμε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης για μόνιμη παραμονή στη χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με το μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα αλλοδαπών και επαναπατριζόμενων Ελλήνων, όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα.
2. Δημιουργία Κέντρων Διεθνών Υπηρεσιών σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές της Αθήνας σήμερα υποβαθμισμένες όπως γίνεται από το 1987 στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), χώρα της Ε.Ε., στο Ντουμπάι κλπ.
3. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου με αμοιβαίο επωφελές κοινωνικό συμβόλαιο να προστεθούν εργασίες τους στην Ελλάδα (όπως διαιτησίες, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, προσλήψεις προσωπικού σε ξηρά και θάλασσα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λογιστικές, νομικές κλπ.)
4. Επικαιροποίηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες, ώστε ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες να δημιουργούνται από Έλληνες και Ευρωπαίους.
5. Δημιουργία πρόσφορων Ελληνικών Διεθνών Εταιρειών (όπως στο Λουξεμβούργο) που έχουν πολλαπλό σκοπό με έξυπνα καταστατικά.
6. Υιοθέτηση της νομοθεσίας Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) για τις ασφαλιστικές εταιρείες με σκοπό την εξωστρέφεια ελληνικών και την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός και εντός Ελλάδος.
7. Πρώτη προτεραιότητα η εξασφάλιση των κεφαλαίων επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας που είναι τώρα σε περίπτωση χρεωκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών. Θεματοφυλακή τίτλων πελατών ασφαλιστικών εταιρειών σε χωριστούς λογαριασμούς θεματοφυλακής τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα με σκοπό την απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύστημα
8. Εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ, έναντι των 9 εκ ευρώ που είναι στην Ελλάδα. Υπάρχουν 2 τρισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Εάν μόνο το 10% έρθει στην Ελλάδα είναι 200 δισ. ευρώ.
9. Εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (alternative investment fund management) που θα διαχειρίζονται ελληνικές τράπεζες ή ΕΠΕΥ, θα έχουν Έλληνα θεματοφύλακα και θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφάλαια.
10. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1bp επί του ενεργητικού όπως στο Λουξεμβούργο.
11. Θεματοφυλακή όλων των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Θα προσθέσει απασχόληση, έσοδα και ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
12. Πλήρης υιοθέτηση από το ΧΑ του ευέλικτου καθεστώτος του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.
13. Απάλειψη οποιασδήποτε φορολογίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες.
14. Αναπτυξιακά φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους.
15. Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψήφου) όπως στις ΗΠΑ ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ εισηγμένων εταιριών.
16. Επίλυση διαφορών μέσω διαιτησιών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο.
17. Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation), ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ελεγχθεί το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό γίνεται με α) φορολογία φυσικού προσώπου ιδιοκτήτη off shore εταιρείας τη στιγμή που δημιουργείται το κέρδος, β) έλεγχος των ξένων εταιρειών που εισάγουν ή εξάγουν από και προς την Ελλάδα.
Αν η χώρα υιοθετήσει τέτοια μέτρα θα έρθουν άμεσα επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα νοικιαστούν ακίνητα, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τον τουρισμό κ.α. Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Με υπολογισμούς που έχω κάνει τα έσοδα θα για χώρα θα είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από αυτά τα μέτρα, όσο ακριβώς είναι το πρωτογενές έλλειμμα.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/129008/a-moraitakis-eho-17-protaseis-gia-anaptyxi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου