Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

3+1 λύσεις για αποζημίωση ομολογιούχων


Έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους πλέον ότι τόσο ο κ.Γιώργος Παπανδρέου από τη θέση του Πρωθυπουργού, όσο και ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος από τη θέση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών δεν διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς με την τρόικα. Δεν είχαν θέσεις, δεν είχαν γνώσεις, δεν αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση και ο λαός υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει από τις αποφάσεις τους. Πιστεύω όμως ότι η μεγάλη απροσεξία και ταυτόχρονα η απόδειξη της έλλειψης γνώσης ήταν ο τρόπος της Ελληνικής συμμετοχής στο PSI. Άλλη σημασία έχει κατέχεις μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου σε Ελληνικά ομόλογα, όπως οι ξένοι έστω και εάν το κούρεμα είναι στο ίδιο ποσοστό με τους Έλληνες και άλλη σημασία έχει να κατέχεις το 90% ή/και περισσότερο της συνολικής περιουσίας σου όπως οι Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι, καθώς και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία σε Ελληνικά ομόλογα.

Πρόσφατα με το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων, ο κ.Βενιζέλος δεν φρόντισε να προβλέψει και να υπερασπιστεί τις θέσεις των εγχώριων ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Ούτε των κατόχων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακευτικών εταιριών που τους έδωσε το Δημόσιο έναντι των οφειλών του. Αυτών που δεν κερδοσκόπησαν, αυτών που έβαλαν τις οικονομίες τους για να στηρίξουν τη χώρα, αυτών που το κράτος χρωστούσε και τους έδωσε ως αντάλλαγμα ομόλογα τα οποία είχαν μικρότερη αξία έναντι της απαίτησης και στη συνέχεια «κουρεύτηκαν». Μάλιστα με επίσημες δηλώσεις φρόντισε να καλλιεργήσει ελπίδες στα φυσικά πρόσωπα ότι δεν θα υποστούν βλάβη. Είναι ενδιαφέρον να μας εξηγήσει το γιατί. Έδωσε και πάλι υποσχέσεις -όπως και όταν έλεγε ότι δεν θα πληρωθούν τα CDS - χωρίς να γνωρίζει αν μπορεί να τις υλοποιήσει. Αυτή ήταν η πολιτική τακτική πολλών Υπουργών που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας τα τελευταία, δυστυχώς αρκετά, χρόνια. Μοίραζαν επιδόματα, θέσεις, αυξήσεις κτλ χωρίς να γνωρίζουν αν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος ο προϋπολογισμός. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι γνωστά σε όλους.
Σε ό,τι αφορά όμως τα εγχώρια φυσικά πρόσωπα, τους κατόχους Ελληνικών ομολόγων, αυτοί βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αυξημένη φορολογία, την τεράστια ανεργία, τα χαράτσια, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά κ.α. Αντιμετωπίζουν τώρα και οικονομικά προβλήματα επιβίωσης αρκετοί εξ αυτών και φυσικά δεν μπορούν να συμβάλουν για την ανάπτυξη της χώρας, επειδή έχασαν πολύ μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους. Φυσικά και δεν πρόκειται να εμπιστευτούν ξανά το κράτος. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν, πρέπει το κράτος να μεριμνήσει γι΄αυτούς και είναι χρέος της επόμενης κυβέρνησης να έχει ψηλά το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα της. Να πείσει την τρόϊκα ότι είναι πρωταρχικό θέμα εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την υπέρτατη απ' ευθείας υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σημειώνω απευθείας υποχρέωση και όχι εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως προς το ΤΕΚΕ. Προσωπικά συμμερίζομαι τις θέσεις των ομολογιούχων και έχω δεσμευτεί να κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου αυτή η τεράστια αδικία να αποκατασταθεί.
Συγκλονίζομαι καθημερινά από το δράμα των κατόχων ομολόγων που με επισκέπτονται.
Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες προτάσεις, δεν δόθηκαν οι λύσεις, λόγω έλλειψης γνώσης, τεχνογνωσίας και εμπειρίας, από πλευράς του κ.Βενιζέλου και της διαπραγματευτικής ομάδος. Πήγε ξανά χωρίς επιχειρήματα, χωρίς λύσεις στην Τρόικα και είπε απλά εκ των υστέρων πως πρέπει να αποζημιωθούν με αποτέλεσμα η τρόικα να είναι τώρα αρνητική. Δεν εξήγησε έγκαιρα, δεν πρότεινε, δεν ανέλυσε την κατάσταση. Προτείνω λοιπόν τέσσερις λύσεις:
Α) Να υπάρξει φορολογική απαλλαγή από την Ελληνική Φορολογική Αρχή για το ποσό που επλήγη το κάθε φυσικό πρόσωπο. Μάλιστα, αυτή η απαλλαγή θα πρέπει να είναι μεταβιβάσιμη και διαπραγματεύσιμη στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι το κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί νωρίτερα να εξαργυρώσει τη φορολογική απαλλαγή, χωρίς το κράτος να βλάπτεται από την μεταβίβαση.
Β) Να λάβουν ομόλογα χωρίς λήξη με επιτόκιο ανάλογο με αυτό που ελάμβαναν πριν γίνει το κούρεμα. Η ημερομηνία λήξης των ομολόγων να καθοριστεί όταν βελτιωθεί η πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
Γ) Μέσω του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν. Φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν να μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Κεφάλαια υπάρχουν και πρέπει να απορροφηθούν προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία.
Δ) Να λάβουν μετοχές μειοψηφίας επιφανειών από εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο και να γίνουν οι εκτάσεις, ανώνυμη εταιρία. Οι εκτάσεις πρόκειται να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα το Ελληνικό. Να λάβουν μετοχές επιφανειών διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο, οι οποίες θα αποκτήσουν σημαντική αξία μόλις αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη επιφάνεια ή κάποια άλλη επιφάνεια. Θα μπορούν όμως να ρευστοποιηθούν στο Χ.Α. οποτεδήποτε, αφού οι μετοχές τους θα εισέλθουν αμέσως με τον σχηματισμό της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου