Σάββατο 21 Απριλίου 2012

"Φυγή προς τα εμπρός χωρίς νέους φόρους"


Υπάρχει λύση που βάζει τέλος στην φορολογία και οδηγεί άμεσα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Την εφαρμόζουν χώρες που έχουν καταλάβει πως το συμφέρον τους δεν είναι η ύπαρξη συντεχνιών και κλειστών επαγγελμάτων, αλλά η ευημερία όλων των κατοίκων. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από τα κόμματα και απεξάρτηση από ό,τι μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα κάτωθι:


1. Προσελκύουμε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης για μόνιμη παραμονή στη χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με το μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα αλλοδαπών και επαναπατριζόμενων Ελλήνων, όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα, με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1.000.000 ευρώ.
2. Ψηφίζουμε ή εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστές ως CFC (Control Foreign Corporation). Αυτό σημαίνει α) φορολογία φυσικού προσώπου ιδιοκτήτη off shore εταιρείας τη στιγμή που δημιουργείται το κέρδος, β) έλεγχος των ξένων εταιρειών που εισάγουν ή εξάγουν από και προς την Ελλάδα.
3. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες.
4. Δημιουργούνται πρόσφορες εταιρείες αντίστοιχες όπως στο Λουξεμβούργο
5. Αντιγράφεται η νομοθεσία Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.
6. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών πρώτη προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας τώρα.
7. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ, έναντι των 9 εκ ευρώ κεφάλαιο που είναι στη χώρα μας.
8. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (alternative investment fund management).
9. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1bp σε ομολογιακά και ενδεχομένως 2bp για ο,τιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ). Στο Λουξεμβούργο είναι όμως 1 bp.
10. Θεματοφυλακή των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Θα προσελκύσουμε και ξένες τράπεζες που θα κάνουν και άλλες εργασίες.
11. Το ΧΑ αντιγράφει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.
12. Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα.
13. Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση.
14. Φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους
15. Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψήφου) σε Δ.Σ εισηγμένων εταιριών όπως στις ΗΠΑ.
16. Επίλυση διαφορών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο μέσω διαιτησιών.
17. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να επιτευχθεί μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Να αξιοποιήσει το κράτος τους εφοπλιστές ώστε να κερδίσει η χώρα από την κατανάλωση (όπως π.χ. σε διαιτησίες, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, προσλήψεις προσωπικού σε ξηρά και θάλασσα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λογιστικές, νομικές κτλ.).
18. Δημιουργία διεθνών κέντρων υπηρεσιών στις υποβαθμισμένες περιοχές της Α΄Αθήνας κατά τα πρότυπα του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Δουβλίνου.
Αν η χώρα υιοθετήσει τέτοια μέτρα θα έρθουν άμεσα επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα νοικιαστούν ακίνητα, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τον τουρισμό κ.α. Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Με υπολογισμούς που έχω κάνει τα έσοδα θα για χώρα θα είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από αυτά τα μέτρα, όσο ακριβώς είναι το πρωτογενές έλλειμμα.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/424493/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου