Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για το μεταναστευτικό


Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Εχει υποχρέωση απέναντι στους νόμιμους κατοίκους αυτής της  χώρας, ενώ η επίλυσή του θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Είναι γεγονός πως το κράτος για μια ακόμη φορά προσπαθεί την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με αποτέλεσμα οι πολίτες που γνωρίζουν πλέον την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα το κράτος να αντιδρούν. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει καθυστέρση αφού οι επιπτώσεις στο παρεμπόριο, στα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα σχολεία, κτλ. είναι  σημαντικές και έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει και οι παράνομοι μετανάστες έχουν υπηρεσίες που στερείται ο ίδιος. Κάτι πρέπει να γίνει με την συγκέντρωση εκατοντάδων μεταναστων σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρέπει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Προσωπικά θεωρώ πως η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει πιο αποφασιστικά και να προστατέψει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Η δύναμη του FRONTEX πρέπει να ενισχυθεί αλλά και να περάσει από την πλευρά της Τουρκίας. Εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι πρατάσεις μας συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • ·         Τροποποίηση συνθηκών (Δουβλίνο ΙΙ, κ.α.) ώστε η ΕΕ να δεσμεύεται ρητά σε ότι αφορά τη στήριξη που επιβάλλεται να παρέχει στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
  • ·         Αποφασιστική και αποτελεσματική επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με τη δημιουργία Ενιαίου Δόγματος Ολικής Ασφάλειας της χώρας που θα περιλαμβάνει τη διακλαδική, διυπηρεσιακή συνεργασία όλων των Σωμάτων Εσωτερικής Ασφάλειας, την ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνο στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης) και τη δραστηριοποίηση του FRONTEX σε μόνιμη βάση και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
  • ·         Ανάπτυξη υποδομών κράτησης και ταχεία επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.
  • ·         Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας των παράνομων μεταναστών με την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στους εργοδότες.
  • ·         Αυστοροποίηση του νομικού πλαισίου εκμίσθωσης κατοικίας ή/και επαγγελματικού χώρου σε αλλοδαπούς ώστε να αποφευχθεί η ενοικίαση από λαθρομετανάστες. Έτσι πέραν των οικονομικών οφελών, θα αποτρεπόταν και η γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών.
  • ·         Άμεση επεξεργασία των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου και  αποκλεισμός οποιουδήποτε ενδεχομένου διαδικασίας νομιμοποίησης, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
  • ·         Διεθνοποίηση και προβολή του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής, αποσκοπώντας στην άμεση χορήγηση οικονομικής-τεχνοκρατικής βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους σχετικούς διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς.
  • ·         Έμπρακτη και ουσιαστική ενεργοποίηση της ΕΕ προς την κατεύθυνση της προώθησης αποτελεσματικών ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και άσκησης πολιτικής πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να τηρήσει τόσο τα πρωτόκολλα επανεισδοχής όσο και τις γενικότερες υποχρεώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση.
  • ·         Ενίσχυση των πρακτικών εθελούσιας επιστροφής των λαθρομεταναστών με την παροχή ανάλογων κινήτρων, αλλά και προώθηση διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες επανεισδοχής τους, πρακτικές που θα περιλαμβάνουν αντισταθμιστικούς όρους χορήγησης ετήσιας ποσόστωσης νόμιμης μετανάστευσης.
  • ·         Κατάργηση του Ν. 4016/11 , που παρέχει διαρκώς τη δυνατότητα νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών που «αποδεικνύουν» με έγγραφα ότι διαμένουν στην Ελλάδα περισσότερο από 10 χρόνια.
  • ·         Σταδιακή και με κριτήρια προτεραιότητας (π.χ. παραβατικότητα, αδυναμία ενσωμάτωσης, παρασιτική διαβίωση, κτλ) επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, έπειτα από κράτηση στα κέντρα υποδοχής.

Αν όλα αυτά δεν πετύχουν θα υποστηρίξω τη ναρκοθετηση των συνόρων. Οι πολίτες μας είναι πάνω απ’όλα και οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε με οποιον τρόπο. Φυσικά, για να πετύχουμε στο θέμα της μετανάστευσης είναι ανάγκη όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να συμμετάσχουν στον νέο σχεδιασμό. Η άρνηση χωρίς πρόταση, η αντίδραση σε καθετί νέο χωρίς πρώτα να υπάρξουν δείγματα γραφής δεν πρόκειται να μας πάει μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου